26 Apr

Vpliv pohištva in izdelkov iz cemprina na zdravje

cemprin_naslovkaLjudje že stoletja cenijo in izkoriščajo pozitivne lastnosti lesa znanega kot “Kralja Alp”(lat. pinus cembra). Prvič je bilo to znanje predmet eksperimentalne znanstvene analize. V slepi študiji, ki je vključevala 30 odraslih, pod nadzorom medregionalnega raziskovalnega programa, so znanstveniki inštituta “Joanneum Research”ocenili učinke cemprina na stres in sposobnost okrevanja pri človeku.

 

 

 

 

Inštitut in metode

Aplikacije najsodobnejših senzorskih tehnologij in metod vrednotenja Inštituta za neinvazivne diagnoze omogočajo nove možnosti za merjenje stresa in okrevanja v normalni dnevni rutini na delu, v prostem času ali med spanjem. Program za merjenje, ki se ga stalno nadgrajuje, omogoča med drugim tudi opazovanje avtonomnega živčnega sistema, kot tudi funkcije možganskega debla na neinvaziven način.

Utrip srca je najpomembnejša kontrolna spremenljivka v kompleksnem regulatornem omrežju, v katerega so vključeni srce, krvni obtok, dihanje, temperatura, metabolizem, psihosomatski vplivi. To daje srčnemu utripu njegovo tipično strukturo, ki postane merljiva kot spremenljivost srčnega utripa.

Eksperimentalni postopek

V več kot 24 urah so bila izvedena uravnotežena, ponavljajoča merjenja na testnih osebah pod psihološkimi in fizičnimi stresnimi situacijami (simulacija vsakdanjih življenskih razmer) v laboratoriju. S pomočjo elektrokardiograma visoke ločljivosti, ki beleži utrip srca in njegove spremembe so raziskovali vegatativne parametre in značilnosti biološkega ritma okrevanja. Psihometrične metode so bile izvedene za merjenje dobrega počutja, pozornosti in kakovosti spanja.

Stres in sposobnost okrevanja v sobi iz cemprina

Z izvedbo številnih poskusov so bile ugotovljene razlike v kakovosti okrevanja oseb, ki so bile v sobi iz cemprina in oseb, ki so bile v sobi iz imitacije lesa. To se je izražalo v nižjem srčnem utripu med fizičnimi in duševnimi stresnimi situacijami ter fazami počitka in/ali med pospešenim avtonomnim procesom okrevanja. Utrip srca testnih oseb v sobi iz imitacije lesa je odvisen od atmosferskega tlaka. Ta vremenska občutljivost osebe je znak nestabilnega krvnega obtoka. Zdi se, da je v sobi iz cemprina utrip srca osebe neodvisen od atmosferskega tlaka.

Cemprin – naravna pot do kakovostnega spanca!

Kakovost spanja v postelji iz cemprina

avtonomno ravnovesje na različnih ležiščihV drugi študiji so ugotavljali možnost vpliva materiala postelje na kakovost spanja. Prostovoljci so prespali, tokrat daljše obdobje (3 tedne), v postelji iz cemprina, potem v svoji postelji in/ali postelji iz imitacije lesa. Dolgoročne raziskave so potrdile velik vpliv materiala postelje na fizično in psihično stanje človeka. Kakovost spanja se je znatno izboljšala v postelji iz cemprina glede na ostale postelje iz imitacije lesa.

Izboljšano okrevanje je spremljal zmanjšan srčni utrip in povečano nihanje organizma tekom dneva. V povprečju se je v postelji iz cemprina “privarčevalo” okoli 3.500 utripov srca na dan, to je enako delovanju srca v eni uri. Subjektivni občutek dobrega počutja testnih oseb, ki so spali na postelji iz cemprina se je ujemal s fiziološkimi rezultatati: osebe so poročal, da se počutijo bolj sproščene, bolj v formi in, presenetljivo, da so bile v družbi bolj odprte kot prej. Mogoče je to razlog, da so bile včasih stene gostiln in sob za družabne dogodke v alpskih deželah obložene s cemprinom?

 

Zdi se, da imajo pohištveni materiali bolj pomemben vpliv na ugodno počutje in zdravje kot smo si do sedaj predstavljali. Tu se odpirajo nove možnosti uporabe visoko kakovostnega lesa cemprina- “Kralja Alp”.